Перспективи ринку швидкомонтованих будівель в Україні.

Перспективи ринку швидкомонтованих будівель в Україні.
15-05-2019

У країнах першого світу швидкомонтовані будівлі впевнено витісняють капітальне будівництво.

Широке застосування технології пояснюється можливістю скоротити терміни будівництва та зменшити витрати за збереження відмінних експлуатаційних характеристик.

Сталеві споруди довговічні та надійні, герметичні та стійкі до впливу несприятливих кліматичних умов.

Об'єкт, побудований з металоконструкцій та сендвіч-панелей, простоїть не менше чотирьох десятиліть без необхідності проведення поточного чи капітального ремонту.

Факти з історії

Прообраз технології швидкомонтованих або швидкомонтованих будівель (ШМБ, ШМЗ) існував ще за часів заселення Дикого Заходу: перші американські переселенці після прибуття до пункту призначення насамперед обладнали тартак, на якому виготовляли елементи для будівництва полегшених каркасно-щитових будинків.

Через кілька століть – у 1946 році – метод затвердили в Канаді. Програма розвитку панельно-каркасного будівництва з деревини показала високу ефективність: мільйони мешканців отримали житло та покращили свій добробут. Виграла і держава, яка комплексно підійшла до вирішення проблеми. Мережа побудованих заводів та фабрик з виробництва будматеріалів випускала великі обсяги продукції, нарощуючи прибуток.

Досвід Північної Америки перейняли у Європі. У Великобританії 1948 ознаменувався будівництвом каркасно-щитових коледжів, такими ж технологіями відновлювалася Фінляндія після війни. А ось першопрохідниками у використанні металоконструкцій для будівель, що швидко монтуються, стали США. Гігантом у цій галузі довгий час була компанія Commercial Shearing & Stamping.

А що ж Україна? Будівельний бум із металоконструкцій фіксували на початку третього тисячоліття. До 2012 року постачальники швидкомонтованих будівель в Україні задіяли всі сили у підготовці до чемпіонату Євро-2012. У рамках підготовчих робіт було проведено модернізацію окремих заводів та запущено роботу нового виробництва.

Характеристики ринку швидкомонтованих будівель України

Галузева структура споживання ШМБ в Україні виглядає так:

  1. Комерційна та торгова нерухомість.
  2. Сільськогосподарські будівлі.
  3. Промислові будівлі.
  4. Складська нерухомість та ін.

Все-таки фахівці характеризують цей сегмент ринку як «перспективний».

Сьогодні особливості ринку ШМБ в Україні такі:

Перспективи будівництва швидкомонтованих будівель в Україні

Сьогодні обсяги зведення каркасних споруд в Україні порівняно з будівництвом у країнах Європи невиправдано малі. Це пояснюється відсутністю стандартизації технології та нестабільним попитом, зумовленим станом економіки. Проте провідні українські виробники вже освоюють ринки сусідніх країн.

Якими є перспективи розвитку галузі?

  1. Удосконалення технологій, спрямоване зменшення ваги металоконструкцій. Це дозволить зводити нові будівлі із зменшеною вагою – в 1,5-2 рази, знизити вартість будівлі із сендвіч-панелей.
  2. Досягається різноманітність архітектурної композиції за рахунок об'ємно-просторового рішення, варіативних поєднань панелей, розробки стрічкового та іншого освітлення.
  3. Застосування технології ШМБ у нежитловій сфері для створення споруд практично з ідеальними експлуатаційними характеристиками.
  4. Повнокомплектні ШМБ чудово підходять для постачання на віддалені відстані в різні регіони нашої країни — від Львова до Харкова.
  5. Подальший розвиток та застосування енергоефективних матеріалів у швидкісному будівництві ШМБ.
  6. Подальше зростання попиту на швидкобудуюємі будівлі в сегменті сільського господарства та логістично-транспортних послуг (склади, ангари).

Незважаючи на повільніші темпи розвитку, металокаркасне швидкісне будівництво прогнозовано набиратиме обертів, витісняючи традиційні методи.

РЕАЛІЗОВАНІ ОБ'ЄКТИ

Новини