Вибір типу фундаменту під будівлю для ШМБ.

Вибір типу фундаменту під будівлю для ШМБ.
09-10-2020

Будівництво невеликих каркасних будівель набирає темпи – приватні готелі, кафе, магазини та офіси ростуть довкола як гриби.

У Києві зріс інтерес до ШМБ для заміського житла та гаражів. Всі ці каркасні будинки стоять на різних фундаментах з урахуванням особливостей ґрунту, ваги об'єкта та інших нюансів.

Запитання: який закладати фундамент?

Вам точно не варто розглядати стрічковий тип, розрахований на будівлі-важковаговики, стовпчастий переважно з багатьох причин, монолітний тип має кілька варіантів, з якими ознайомимося нижче.

Характеристики яких видів фундаменту варто досліджувати?

  1. Плитний – надійна основа на будь-яких видах ґрунту. Якщо ви вибрали для будівництва ділянку із проблемним ґрунтом, то це ваш варіант. Проблемою можуть стати: болотиста місцевість, піщані чи торф'яні ґрунти, високий рівень підземних вод. Істотний недолік – вартість монолітних плит.
  2. Опорно-стовпчастий - часто потрібний у будівництві легких будівель. Перевагою є можливість зведення такого фундаменту за 2-3 дні. Блокові конструкції встановлюються в кутах будови та в місцях перетину стін, що суттєво знижує витрати. Гвинтові палі входять до цієї класифікації.

Допустимо, ви хочете збудувати будинок для свого улюбленця – автомобіля, і потрібно збудувати фундамент під металевий гараж. Якщо ви не можете вирішити вибрати бетонний або пальовий тип, давайте порівняємо.

Багато хто вирішує це завдання не роздумуючи і вибирають пальтово-гвинтовий метод. З фінансового боку він найбільш привабливий, та й швидкість монтажу приємно вражає. З усього цінового діапазону він найдешевший із усіх запропонованих над ринком, а комплекс інших показників найоптимальніший, включаючи термін служби.

На відміну від них, скептики не уявляють собі масивний гараж із основою на тонких палях, вказуючи на те, що гвинти виглядають якось надто витончено і нагадують великі шурупи. Чи то справа - надійний бетон, він і виглядає солідніше.

Для монтажу гвинтових паль грунт повинен бути не корозійним, агресивне середовище золи або шлаку з'їдають опори за кілька років. За таких умов більше підійде саме бетон. Гвинтові опори підходять для сухих суглинків, піску з включеннями гальки, на промерзлій землі північних регіонів і навіть на болотистій місцевості.

Фундамент під будівлю з металоконструкцій повинен зберігати тепло та не допускати гнильних процесів. Якщо розглядати порівнювані варіанти під цим кутом зору, перевагу слід віддати гвинтовим конструкціям. Помилка про те, що бетон краще зберігатиме тепло легко спростувати: його теплопровідність вища, ніж у грунту, значить і холод він проведе під підлогу гаража швидше, ніж тонкі палі. Плюс до цього для гвинтових опор легше організувати вентиляцію, ґрунт навколо них не пліснявіє і не «цвіте». Усього цього не можна сказати про бетон.

Тепер, вивчивши серйозну інформацію, можна включати фантазію та приступати до фундаментних робіт.

РЕАЛІЗОВАНІ ОБ'ЄКТИ

Новини