Енергоефективність будівель. Розбираємось із термінологією.

Енергоефективність будівель. Розбираємось із термінологією.
06-02-2019

Про потребу енергоефективного будівництва сьогодні знає кожен.

Також відомо, що швидкі будівлі – одні з найперспективніших у заданому напрямку.

Але досі багато хто сумнівається у правильному розумінні терміну. Давайте розберемося разом.

Що таке енергоефективність будівель?

Під гучним терміном розуміють раціональне використання ресурсів енергетики. За фактом, це оптимізація витрат енергії на обслуговування будівлі та її експлуатацію. Не слід плутати поняття з мінімізацією витрат на комунальне обслуговування.

Чим енергоефективність відрізняється від енергозбереження?

Ці поняття, всупереч поширеній думці, далеко не тотожні. Відмінності між ними такі самі, як між раціоналізмом та економією.

Проводячи аналогію з фінансами та життям людини, складні терміни можна висловити доступною мовою:

Чому це важливо?

Згідно зі статистикою, енергоспоживання у нашій країні приблизно в 5 разів перевищує європейський показник. Тому насамперед забезпечення енегроефективності є важливим у масштабах держави. Не менш важливим у цьому контексті є збільшення енергоємності.

Але якщо дивитися на речі реально, то мало хто із сучасних підприємців та забудовників цікавиться такими глобальними проблемами. Для них важливо знати, що енергоефективність об'єкта пов'язана з витратами на повне енергетичне забезпечення. Чим нижчий перший показник – тим вищий другий. Грубо кажучи, будівля, в якій не передбачено раціональне використання ресурсів, стають «чорною діркою» бюджету.

Як оцінюється показник енергоефективності будівель?

Фахівці проводять розрахунок параметра на основі двох даних: споживання енергії та її втрати. Швидкомонтовані будівлі на основі металокаркасу не надають можливостей для вільного виходу ресурсів або їх поглинання. Це і зумовлює їхню високу енергоефективність. Правильно підібрані матеріали дозволяють власникам об'єктів у рази скорочувати витрати на опалення та експлуатацію. При цьому показник раціонального використання ресурсу ніяк не пов'язаний із загальною площею приміщення.

РЕАЛІЗОВАНІ ОБ'ЄКТИ

Новини